Yrittäjäksi ryhtyminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä

01.06.2022

Jos yrittäjäksi ryhtyminen on sinulle ajankohtaista, voit saada tästä artikkelista kullanarvoisia vinkkejä. Kerron sinulle, miksi itse päätin ryhtyä yrittäjäksi 15 vuotta sitten. Kuulet, mitkä asiat olivat minulle tärkeitä yrittäjätaipaleeni alkuvaiheessa ja miten yrittäjyyteni on vuosien varrella muuttunut.

Yrittäjäksi ryhtyminen mahdollisti oman vision toteuttamisen

Yrittäjäksi ryhdyttyäni ehdottomasti tärkein asia minulle oli oman vision toteuttaminen. Se oli todella inspiroivaa, sillä sain tehdä asiat täsmälleen omalla tavallani. Siitä sai valtavasti lisää energiaa, kun näki, miten asiat lähtivät vähitellen etenemään ja oma visio alkoi pala kerrallaan konkretisoitumaan.

Aloittaessani en juurikaan miettinyt, kuinka kannattavaa toiminta tulisi taloudellisesti olemaan tai miten paljon työtunteja minun tulisi tehdä. Olin vain niin onnellinen, kun pääsin toteuttamaan intohimojani ja osaamistani työn kautta. Ajatus siitä, että toiminta jäisi alkuvaiheessa edes hieman plussan puolelle, riitti minulle.

Luotin myös siihen, että kun vain teen töitä suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, on vain ajan kysymys, koska toiminta on kunnolla kannattavaa.

Jos koet, että sinua tai ideoitasi ei kuunnella – tai jos joudut jatkuvasti tekemään liikaa kompromisseja, voi yrittäjyys olla sinulle paras vaihtoehto. Kukaan ei tällöin sanele sinulle mitä pitäisi tehdä ja milloin, vaan voit olla itse oma pomosi.

Yrittäjäksi ryhtyminen toi vapauden

Nykyään arvostan valtavan paljon yrittäjän vapautta ja se on yksi tärkeimmistä syistä, miksi yrittäjyys sopii minulle, erityisesti nykyisessä pikkulapsiarjessa. Alkutaipaleellani en kuitenkaan erityisesti tavoitellut ajallista vapautta, vaan se oli minulle vain luonteva seuraus siitä, että olin valmis kantamaan vastuuta.

Minulle on kuitenkin koko yrittäjätaipaleeni ajan ollut tärkeää vapaus itseni toteuttamisessa ja aikataulujen luomisessa, kuin myös lepäämisessä sekä palautumisessa. Olen ollut tarvittaessa valmis työskentelemään iltaisin ja viikonloppuisin, jos vastaavasti voin pitää vapaapäivän tai loman juuri silloin kun haluan.

Ensimmäiset yrittäjävuoteni olin todella tiiviisti kiinni toiminnassa ja sen kehittämisessä. Olin myös jatkuvasti tavoitettavissa, sillä minulla ollut erikseen työpuhelinnumeroa ja puhelimessani oli äänet päällä aamusta iltaan. Minulla ei tuolloin ollut erikseen työaikaa ja vapaa-aikaa, vaan olin lähes koko ajan tekemässä jotain inspiroivaa. Viitisen vuotta tätä jaksoinkin, kunnes se alkoi uuvuttaa.

Nykyään minulle on äärimmäisen tärkeää, että minulla on vapaus valita, koska olen tavoitettavissa, koska teen täysillä töitä ja koska olen täysin läsnä perheelleni.

Olen tehnyt videohaastatteluja yli sadasta yrittäjästä ja heistä lähes kaikki ovat maininneet vapauden yhtenä heidän tärkeimmistä arvoistaan. Tein myös ennen tämän artikkelin kirjoittamista aiheesta kyselyn tekijäakatemialaisille – vastanneista jokainen mainitsi vapauden!

Paikkariippumattomuus tuo vaihtelua arkeen

Aluksi en edes ajatellut vaihtoehtoa toimia paikkariippumattomasti, mutta nykyään se on omassa yrittäjyydessäni todella tärkeässä roolissa. Voin tehdä lähes kaikki työt kotoa käsin, mutta vaihtelun vuoksi on mukava välillä lähteä johonkin eri ympäristöön, etenkin jos kyseessä on jokin luovuutta vaativa työtehtävä. Esimerkiksi tätä tekstiä kirjoitan parhaillaan kahvilassa.

Tässäkin tilanteessa korostuu valinnanvapaus – haluanko juuri tänään tehdä tätä itse valitsemaani työtehtävää kotitoimistossa vai jossain muussa ympäristössä?

Voisiko Zoom, Skype, Google Hangouts tai Microsoft Teams auttaa sinua hoitamaan osan yhteydenpidosta asiakkaiden kanssa, mahdollistaen sinulle enemmän paikkariippumattomuutta?

Aikariippumattomuus vapauttaa tilaa kalenteriin

Vuosi vuodelta, ja etenkin perheen kasvettua, on aikariippumattomuus tullut minulle yhä tärkeämmäksi. En tosin tälläkään hetkellä pyri siihen, että toimisin täysin aikariippumattomasti. Minulle sopii mainiosti, että kalenterissani on joka viikko muutama kelloon sidottu työtehtävä, esimerkiksi Tekijäakatemian livetapahtuma tai Zoom-puhelu asiakkaan kanssa.

Tärkeää minulle on kuitenkin se, että voin tehdä aikariippumattomasti suurimman osan töistäni, kuten esimerkiksi tämän artikkelin kirjoittamisen.

Voisivatko esimerkiksi videot, verkkokurssit tai e-kirjat mahdollistaa sinulle enemmän aikariippumattomuutta?

Ole hyvä, tässä sinulle ilmainen e-kirja

Lataa e-kirja Unelmoinnista unelmaelämään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi!

Digitaalisuus mahdollistaa suuremman ihmismäärän palvelemisen

Jos arvostat tällä hetkellä paikka- ja aikariippumattomuutta, voi sinulle sopia loistavasti digitaalisten tuotteiden tekeminen. Niiden avulla voit palvella suurta asiakasjoukkoa, sillä voit ikään kuin monistaa itseäsi, verrattuna henkilökohtaiseen kanssakäymiseen.

Ajatellaan esimerkiksi artistia, joka tekee albumin. Mikäli kappaleet puhuttelevat kuuntelijoita, voi artisti ansaita vaikka kymmenen vuotta yhden albumin myynnillä. Samaan tapaan sinä voit tehdä verkkokurssin, joka on täysin itseopiskeltava. Kun kurssi on kerran tehty, voivat asiakkaat ostaa sitä vaikka vuosikymmeniä.

Vaikka hyödyntäisit digitaalisia tuotteita, ei toimintasi tarvitse olla pelkästään digitaalista, vaan digitaaliset tuotteet voivat täydentää muita tuotteitasi ja palveluitasi.

Ei ole ylärajaa, kuinka paljon rahaa yrittäjä voi ansaita

Raha on olennainen osa liiketoimintaa, sillä jos kukaan ei osta, ei liiketoimintaakaan ole olemassa. Raha on yksi resurssi yritystoiminnan tekemiseen sekä myös yksi mittari toiminnan onnistumisen mittaamiseen.

Toimintani alkuvaiheessa menestyksen mittarit olivat minulla pääasiassa toisaalla, enkä juurikaan tavoitellut rahaa. Se riitti, että laskut sai maksettua ja haettua kaupasta ruokaa jääkaappiin. Nykyään olen antanut rahalle huomattavasti suuremman painoarvon, sillä se mahdollistaa toiminnan kehittämisen nopeammin sekä muiden ihmisten työllistämisen.

Vaikka itselläni ei ole koskaan ollut tavoitteena jäädä 40-vuotiaana eläkkeelle, on toki inspiroiva ajatus tietää, ettei omien tulojen potentiaalilla ole ylärajaa. Jos onnistun kehittämään itseäni ja yritystoimintaani siten, että palvelee asiakkaita yhä paremmin, kasvavat myös tuloni. Ei varmaan kenellekään olisi pahitteeksi, jos säästötilillä olisi hieman enemmän pelivaraa sen varalle, että jotain odottamatonta sattuu.

Yksi lähtökohta on laskea, kuinka paljon vuodessa olisi hyvä jäädä verojen jälkeen käteen – ja asettaa tähtäin aavistuksen korkeammalle.

Parasta on ihmiset

Kun pohdin yrittäjäksi ryhtymistä, en osannut edes ajatella, kuinka moniin huikeisiin ihmisiin tulee vuosien varrella tutustuttua. Olen huomannut, että suurella osalla yrittäjistä on hyvä draivi arjessa, myönteinen tapa suhtautua elämään sekä intoa kehittymiseen ja kehittämiseen. Suuri osa on myös todella avuliaita muita yrittäjiä, ja ylipäätään muita ihmisiä, kohtaan.

Kun ryhdyin yrittäjäksi, ei tuttavapiirissäni ollut ketään yrittäjää, kenen kanssa yrittäjyyteen liittyviä asioita olisi voinut jakaa. Tämä toimi kimmokkeena, että noin vuosikymmen myöhemmin perustin toisiaan tukevien ja kannustavien ihmisten lämminhenkisen yhteisön.

Etenkin yrittäjyyteni alkutaipaleella kävin monissa tapahtumissa ja myöhemmin järjestin paljon tilaisuuksia myös itse. Lähdin tapahtumiin avoimin mielin tutustumaan erilaisiin ihmisiin. Uusiin ihmisiin tutustuminen on aidompaa, kun haluaa oikeasti tutustua heihin ihmisinä, mahdolliset yhteistyökuviot tulevat kyllä sovituiksi myöhemmin omalla painollaan.

Jos olet suunnittelemassa yrittäjäksi ryhtymistä, suosittelen käymään erilaisissa tapahtumissa ja liittymään johonkin yhteisöön, jossa on muita samanhenkisiä ihmisiä.

Yrittäjäksi ryhtyminen kutsuu kehittymään

Yrittäjyys on kuin itsensä kehittämisen korkeakoulu. Eteen tulee jatkuvasti tilanteita, jotka kutsuvat kasvamaan ja kehittymään. Parantunut itsetuntemus on lähes automaattinen seuraus jokaisella yrittäjäksi ryhtyneellä.

Yrittäjänä ei myöskään jämähdä helposti paikoilleen, vaan liikkeessä on helppoa pysyä, sillä uusia mahdollisuuksia tuntuu toisinaan suorastaan tulvivan ovista ja ikkunoista.

Janoatko oppia jatkuvasti uutta, ymmärtää itseäsi paremmin ja kehittää itseäsi sekä osaamistasi? Jos vastasit kyllä, uskoisin yrittäjyyden sopivan sinulle.

Mikä on sinun perintösi?

Yrittäjyyden avulla on mahdollista jättää jälki maailmaan tuleville sukupolville. Yritykset voivat elää vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja perustajansa jälkeenkin. Näin voit luoda arvoa ihmisille vielä kauan sen jälkeenkin, kun olet siirtynyt täältä ikuisuuteen.

Millaisen jäljen sinä haluat maailmaan jättää?

P.S. Jos haluat ilmaisen e-kirjan, klikkaa tästä!

Liiketoimintavalmentaja Andy Hopi

Muutokseni käynnistyi vuonna 2006 ja parissa vuodessa toteutin hullunrohkean unelmani omasta yrityksestä ja yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta. Valmentajana olen toiminut jo yli 15 vuotta ja nykyään olen erikoistunut auttamaan omaa liiketoimintaansa aloittavia sekä sitä kehittäviä ihmisiä.


E-KIRJA!

Unelmoinnista unelmaelämään!

Tässä lahjani sinulle. Saat e-kirjan itsellesi täysin veloituksetta!