Tavoitteen asettaminen – aina tulee pari muuttujaa matkan varrelle

23.09.2021

Palkkatyö vai yrittäjyys?

Artisti Mikko Harjun mielestä yrittäjyys ei sovi kaikille. Hän kuitenkin kannustaa lähtemään yrittäjäksi, mikäli sinulla on joku juttu, jota oikeasti rakastat tehdä. Mikko kertoo myös vinkkinsä, joista voi olla sinulle hyötyä, kun tavoitteen asettaminen yrittäjyyteen liittyvissä asioissa on sinulle ajankohtaista.

Mikko on itse ollut kolmessa yrityksessä tuntitöissä. Vaikka nuo kaikki palkkatyöt olivat mukavia, niin hänelle tuli aina tunne siitä, että kunpa voisi tehdä työtä omalla tyylillä. Yrittäjyys mahdollisti vapauden, joten nyt hän voi tehdä omaa juttuaan omalla tavalla. Jos siis sinulla on jokin ajatus tai unelma, joka liittyy yrittäjyyteen, niin Mikon mukaan kannattaa ehdottomasti lähteä yrittäjäksi.

Kaikki sai alkunsa harrastuksesta, josta seurasi tavoitteen asettaminen artistiuraan

Jo yläasteella Mikko meni laulajaksi bändiin, tuolloin tosin vielä harrastusmielessä. Yhdeksännellä luokalla hän kirjoitti ensimmäisen biisinsä, tyttöystävästään erottuaan. Käänteentekevä oivallus oli se, että tunteita voi purkaa musiikkiin. Tästä kului vielä tovi, että tähtäin siirtyi artistinuraan luomiseen.

Kun päätös artistiuran eteenpäin viemisestä syntyi, alkoivat ajatukset ja teot ilmentämään asetettua tavoitetta. Tämän jälkeen alkoi myös löytyä ihmisiä oman matkan tueksi, aivan kuten koko maailma olisi tullut avuksi luoden uusia mahdollisuuksia.

Vaikka välillä saattoi tuntua, että asiat eivät olleet edenneet niin nopeasti kuin olisi halunnut. Asiaan auttoi kuitenkin yleensä se, että tarkasteli tapahtumia pidemmällä aikavälillä. Jos tarkasteli esimerkiksi kulunutta vuotta, saattoi huomata, kuinka paljon isoja asioita olikaan tapahtunut.

Yllättävä yhteensattuma – hyppy tuntemattomaan kannatti

Tehdäkseen musiikkia, päätti Mikko lopettaa aiemmin tekemänsä hyvinvointialan työt. Hän työskenteli tuolloin superfood-brändin pop up -kaupassa, eikä hänellä ollut aavistustakaan mitä kaupan sulkeuduttua tapahtuu.

Kuin ihmeen kaupalla, viimeisenä työpäivänä työpaikalle saapui Mikon tuttava, mukanaan musiikkituottajana poikansa, jota Mikko ei ollut aikaisemmin tavannut. Tästä parin päivän päästä Mikko olikin oikealla studiolla oikeiden tuottajien kanssa tekemässä omaa musiikkia.

Jokaisella biisillä on oma tarinansa, tässä hieman taustaa Mä olen tässä -biisin syntymisestä. Juuri naimisiin mennyt kaveri kertoi erään arkisen automatkan yhteydessä Mikolle, kuinka hieno tunne riitojen sopimisen jälkeen voi olla. On mahtavaa, kun halataan niin kauan, että sydän ja hengitys lähtevät kulkemaan samaa tahtiin.

Sanat ”samaan tahtiin” kolahtivat heti ja Mikko kirjoitti ne ylös puhelimeensa. Oli mullistava ajatus, että menee jonkun ihmisen kanssa niin samaan tahtiin, että teidät olisi kuin luotu tänne kulkemaan yhdessä. Biisi ei kuitenkaan valmistunut vielä tuolloin, vaan luomisprosessi sai jatkoa puolen vuoden päästä, jolloin Mikko oli toisen ystävän luona kirjoittamassa.

Mikko kysyi ystävältään, mikä hänelle on tärkeintä parisuhteessa. Tärkeintä oli se, että tapahtui mitä tahansa, toinen on vierellä. Sanat ”mä olen tässä” tulivat välittömästi Mikon mieleen. Näin syntyi samanniminen biisi, joka sisältää sanat ”samaan tahtiin sinun kanssa, sydämeni on luotu kulkemaan”.

Mikko korostaa, kuinka tärkeää on kirjata ajatukset heti ylös, etteivät ne pääse unohtumaan. Hän kirjoittaa yksittäiset ajatukset tai lauseet puhelimeen, koska se on yleensä käden ulottuvilla. Usein ideoita tulee myös iltaisin, kun on menossa nukkumaan. Tällöin tärkeää vielä jaksaa kirjoittaa ideat vihkoon, sillä aamulla niitä ei välttämättä enää muista.

Tavoitteen asettaminen biisien ja keikkojen osalta?

Vuonna 2016 Mikolla on tavoitteena tehdä sata keikkaa ja yltää miljoonaan soittokertaan Spotifyssa. Lisäksi tavoitteena on saada myös isompia keikkoja, etenkin televisio- ja radioesiintymisiä. Myös uusi biisi on tulossa ja esikoislevy on työn alla.

Vaikka asiat eivät ikinä mene aivan täsmällisesti suunnitelmien mukaan, on kuitenkin tärkeää kirjoittaa tavoitteet ylös mahdollisimman tarkasti ja suunnitella selkeästi asiat, jotka aiot tehdä. Mitä paremmin suunnittelet, sitä helpommin prosessi menee, vaikka aina tuleekin pari muuttujaa matkan varrelle.

Valmistautumisen merkitys korostuu myös keikkalavalle noustessa. Kuten urheilussakin, on tärkeää olla parhaimmillaan oikealla hetkellä. Mikolla onkin samanlainen tapa suhtautua kehon hyvinvointiin kuin huippu-urheilijalla – kummallakaan ei ole varaa olla usein kipeänä tai huonossa kunnossa.

Tee yhteistyötä ja pyydä rohkeasti apua

Tärkein oppi Mikon yrittäjäpolulla on ollut se, että jos haluat tehdä yhteistyötä jonkun tietyn ihmisen kanssa, niin saat kyllä jotain kautta yhteyden häneen. Ota siis ihmisiin rohkeasti yhteyttä. Omien yhteistyökumppaneiden osalta Mikolle tärkein arvo on aito hyvyys. Se, että näkee ihmisen rakastavan tehdä sitä mitä hän tekee – ja että hän tekee sitä hyvistä aikeista käsin.

Toinen tärkeä oppi Mikolle on ollut se, että kun alat tehdä, niin maailma tulee sinua vastaan. Kun vain teet määrätietoisesti, niin eri suunnista alkaa avautua mahdollisuuksia, joihin voit tarttua.

Kun lähdet viemään omaa juttuasi eteenpäin, niin huolehdi, että lähelläsi on ihmisiä, joilta voit pyytää neuvoja. Jos pyörittelet ajatuksia vain omassa päässäsi, alkavat ne helposti kääntyä negatiiviseen suuntaan. Mieti ketä tunnet tai kehen voisit ottaa yhteyttä. Pyydä neuvoja ihmiseltä, joka on jo tehnyt asioita, joista sinä tällä hetkellä unelmoit.

Tämä artikkeli on kirjoitettu aiemmin julkaistun videohaastattelun pohjalta.
Liiketoimintavalmentaja Andy Hopi

Muutokseni käynnistyi vuonna 2006 ja parissa vuodessa toteutin hullunrohkean unelmani omasta yrityksestä ja yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta. Valmentajana olen toiminut jo yli 15 vuotta ja nykyään olen erikoistunut auttamaan omaa liiketoimintaansa aloittavia sekä sitä kehittäviä ihmisiä.


E-KIRJA!

Unelmoinnista unelmaelämään!

Tässä lahjani sinulle. Saat e-kirjan itsellesi täysin veloituksetta!