Sähköinen liiketoiminta – ja sen mahdollisuuksien hyödyntäminen

19.08.2021

Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Katri Syvärinen ryhtyi yrittäjäksi, koska näin hän pääsee paremmin vaikuttamaan, mitä tekee ja kuinka paljon siihen haluaa panostaa. Yritystä perustaessaan hän ei vielä tiennyt, kuinka suuri osa hänen yritystoimintaansa sähköinen liiketoiminta tulisi myöhemmässä vaiheessa olemaan.

Nyt hän saa itse luoda raamit omalle tekemiselleen ja saa näin myös tuotua paremmin esiin omat näkemyksensä. Lisäksi, kun tekee hyvää työtä, voi kokea myös saavansa riittävästi takaisin. Palkkatöitä tehdessään hän turhautui tunteeseen, että sillä ei ollut merkitystä, kuinka paljon johonkin asiaan panosti, sillä palkka juoksi joka tapauksessa samalla tavalla.

Halu vaikuttaa enemmän omaan tekemiseen

Katri siirtyi yrittäjäksi vuonna 2007, jolloin hänellä oli toimittajan uraa takana jo monta vuotta, ja hän oli tehnyt viestintätöitä monella eri tapaa. Ollessaan palkkatyössä lehdessä, häneen iski halu päästä vaikuttamaan enemmän omaan tekemiseensä. Näin hän aloitti yritysviestinnän parissa viestintätoimistoyrittäjänä.

Tämä vaihe oli vielä aika perinteisenmallista työelämää, asiakkaiden määrätessä hyvin pitkälti, mitä tehdään ja milloin. Vaikka toiminnassa oli omat hyvät puolensa, tunnisti Katri jo alkumetreillä, ettei tämä ole pidempiaikainen juttu, vaan enemmänkin siirtymävaihe. Tätä vaihetta kesti kuitenkin useamman vuoden ajan, kunnes Katri lähti opiskelemaan uutta alaa vuonna 2010.

Jo useamman vuoden ajan Katri jo pohtinut, että hän haluaa tehdä jotain muuta, muttei tiennyt, että mitä. Sitten hän lähti useamman vuoden sisäisen työskentelyn jälkeen NLP-kurssille opiskelemaan lisää henkisestä hyvinvoinnista. NLP tuntui omalta ja hän päätti lähteä opiskelemaan sitä lisää.

Tästä alkoi useamman vuoden siirtymävaihe, ensin uuden alan opiskelu ja tämän jälkeen uuden liiketoiminnan rakentaminen. Koulutus- ja valmennusliiketoiminta muuttui ensimmäisten viiden vuoden aikana useampaankin kertaan sekä työn muodoltaan, että sisällöltään.

Alussa Katri piti enemmän luentoja sekä viikonloppukoulutuksia, minkä jälkeen koulutuspuoli siirtyi hyvin pitkälti verkkoon. Tämän seurauksena arki muuttui hyvin toisenlaiseksi.

Katri onkin siirtynyt työskentelemään enemmän sitä kautta, mikä hänestä itsestä tuntuu kivalta. Kun hän on päättänyt toteuttaa jonkin idean, lähtee hän vasta sitten etsimään kohderyhmää, joka tästä ideasta hyötyisi.

Nyt kaikki on enemmän lähtöisin Katrista itsestään, kun aikaisemmin hän suurimmaksi osaksi teki sitä, mitä asiakas tilasi. Näin työ perustuu nyt enemmän omaan luovuuteen ja oman intuition kuunteluun.

Arki on aiempaa huomattavasti vapaampaa

Arki aiempaan verrattuna on hyvin erilaista. Aiemmin piti lähteä aamulla työpaikalle, toimia päivä muiden ohjeiden mukaan ja tulla sitten illalla työpaikalta kotiin. Illat olivat vapaata ja kesäloma neljä viikkoa. Nyt Katri säätelee arkeaan hyvin pitkälti itse. Kun työt lähtevät itsestä käsin, voi niitä olla välillä määrillisesti aiempaa enemmänkin, mutta arjen kokee kuitenkin huomattavasti vapaammaksi.

Päivisin Katri tekee verkkokursseihin liittyviä juttuja, suunnittelee uusia kursseja, tuottaa materiaalia, tekee markkinointia, vastailee ihmisten sähköposteihin yms. Työpäivien lomaan mahtuu kuitenkin myös paljon omia juttuja.

Aamunsa Katri aloittaa pääsääntöisesti rauhallisesti, heräten ilman herätyskelloa. Hän fiilistelee, että mikä tänään tuntuisi hyvältä, siirtyen vasta sitten koneen ääreen. Katri hoitaa ensin ns. pakolliset työt alta pois, jonka jälkeen hän siirtyy luovaan vaiheeseen. Näin hänellä voi olla koko iltapäivä aikaa suunnitella esimerkiksi uusia joogatunteja ja -kursseja.

Muistan muutamia kirkkauden hetkiä, kun jokin asia on tuntunut todella oikealta. Näissä hetkissä erilaiset palaset ovat yleensä alkaneet yhdistyä toisiinsa. Asioissa, joita Katri tekee, kohtaakin usein monta hänen kiinnostuksen kohdettaan.

Aikanaan Katri alkoi myös pohtia, miten hän voisi hyödyntää henkisen hyvinvoinnin saralla pitkää taustaansa kirjoittajana. Sitten hän alkoi opiskella, miten kirjoittaminen vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Näin syntyi Katrin työhön kokonaan uusi alue, intuitiivinen kirjoittaminen, johon liittyen Katri on tehnyt useammankin eri verkkokurssin. Niissä on ollut mukana tuhansia ihmisiä.

Kun uusi idea juolahtaa mieleen, ei Katri yleensä lähde toteuttamaan sitä kuitenkaan välittömästi. Hän kuulostelee, kutsuuko idea häntä useamman kerran. Jos idea tulee kerran ja katoaa heti, se ei välttämättä ole toteuttamisen arvoinen juttu. Mutta jos idea tulee useamman kerran, eikä jätä rauhaan, niin Katri lähtee kokeilemaan ideaa. Tällöin asia yleensä etenee kuin itsestään.

Kevyempää, helpompaa ja nautinnollisempaa yrittäjyyttä

Katri tunnistaa monien yrittäjyyteen liittyneiden uskomusten muuttuneen yrittäjyyden aikana. Aiemmin Katrilla oli uskomus, että pärjätäkseen yrittäjän täytyy tehdä pitkiä päiviä ja menestys tulee todella kovan työn kautta. Usein tällaiset uskomukset realisoituvat arkielämässä ja sitten tehdään kovaa työtä.

Katri lähti työstämään ajatusta, että mitä jos yrittäjyys voisikin olla kevyempää, helpompaa ja nautinnollisempaa. Hän huomasi, että myös tämä alkoi toteutua.

Usein taustalla onkin uskomus liittyen ansaitsemiseen, kuinka paljon pitää tehdä töitä, että ansaitsee riittävästi. Kun Katri oli aiemmin tottunut myymään omaa aikaansa, hän oli tottunut myös siihen, että on todella rajallista, mitä tietyllä työllä voi ansaita.

Nyt kun koulutukset skaalautuvat verkossa ihan uudella tavalla, niin uskomukset ovat menneet aivan uusiksi. Sama työaika voikin tuottaa vähän – tai jopa paljonkin enemmän.

Katri tunnisti itsessään myös sellaisen uskomuksen, ettei voisi tehdä mitään liikuntaan liittyvää työkseen. Näin hän alkoi työstää uskomusta ajatuksella, että mitä jos se ei pitäisikään paikkaansa. Sitten Katri päättikin kouluttautua joogaohjaajaksi, ohjaten ensimmäisen vuoden aikana lähes parisataa joogatuntia.

Näin käsitys siitä, mitä pystyy tehdä, laajenee jatkuvasti. Katri suosittelee muillekin tarkastella käsitystään itsestä, sillä ajatukset ovat usein todella rajoittuneita liittyen siihen, mihin uskoo pystyvänsä. Uskomuksiaan työstämällä maailma alkaa avautua ihan uudella tavalla.

Katri aloitti joogaan liittyvät perusopinnot Nicaraguassa ja jatkoi opintojaan Balilla. Kun ympäristö vaihtuu, joutuu kohtaamaan itsensä monella eri tavalla. Etenkin sen Katri tiedosti, että omat henkiset oppiläksyt seuraavat ihan joka puolelle maailmaa, joten asioiden pakeneminen ei kannata. Omien ajatusten ja tunteiden kohtaaminen sekä itsetuntemus ovatkin etenkin yrittäjälle todella tärkeitä asioita.

Sähköinen liiketoiminta sisältää valtavan potentiaalin

Kun Katri alkoi hahmottaa, että yrittäjälle on koko maailma auki, tulivat yllätyksenä kaikki mahdollisuudet. Etenkin sähköinen liiketoiminta ja sen hyödyntäminen on monilla vielä lapsenkengissä. Nyt Katri ideoi, missä asioissa hän voisi ajatella isommin ja uusilla tavoilla.

Katri pohtii, että mitä kaikkea vielä edessä onkaan, kun hän on jo nyt tehnyt asioita, joista ei aiemmin osannut haaveillakaan. Tuntuu, että vaikka toisaalta on jo tullut pitkän tien, niin toisaalta on vasta aivan alkumetreillä. Omaan potentiaaliin tutustuminen, sen käyttöönottaminen sekä laajentaminen on tuonut yllätyksiä.

Sähköinen liiketoiminta avasi uusia mahdollisuuksia

Sähköinen liiketoiminta toi Katrin toimintaan verkkokurssit. Ensimmäistä kurssiaan tehdessä Katri ajatteli, että kurssin pitäisi ikään kuin ratkaista koko maailman kaikki ongelmat. Tästä oppineena hän toteaa paremman lähtökohdan olevan se, mikä voisi olla ihmiselle pienen kynnyksen juttu.

Nyt hän onkin oppinut pilkkomaan materiaalia pienempiin osiin, jolloin sitä on helpompi käydä läpi. Näin ihmiset pystyvät tämän hetken kiireisessä ja pirstalaisessa maailmassa paremmin vastaanottamaan uutta. Lisäksi paketti on myös helpompi ostaa, sillä pienemmän paketin hinta on edullisempi. Yksi oppi on myös ollut uskallus tehdä omannäköisiä kursseja.

Katri on siivonnut elämäänsä suhteellisen simppeliksi. Hän luottaa siihen, että mihinkään ei ole kiire. Aiempien tiukkojen aikarajojen ja täysien päivien sijasta Katri pyrkii siihen, uuden materiaalin tuottamisella ei ole voimakasta painetta aikataulujen suhteen. Materiaalia syntyy omaan tahtiinsa ja oikealla hetkellä, kun vain ympärille tekee tilaa.

Kun päivät ovat riittävän rauhallisia, niin luovuus saa tilaa ja lopputulos on yleensä se, että materiaalin tuottaminen on todella nopeaa. Näin myös välttämättömät asiat, liittyen esimerkiksi kirjanpitoon, ovat mahtuneet arkeen mukavasti. Jos yrittää kovalla vauhdilla saada aikaiseksi koko ajan enemmän ja enemmän, voi se toimia vähän aikaa, mutta pitkällä aikavälillä se vie fiiliksen koko hommasta.

Millainen yrittäjä sinä haluat olla?

Pyysin Katrilta neuvoja henkilölle, joka on nyt samassa tilanteessa, missä hän oli aiemmin. Katri neuvoo kehittämään itsetuntemusta ja pohtimaan kuka olet, miksi teet mitä teet, millaiset arvot sinulla on. Hän muistuttaa olemaan rehellinen itseäsi kohtaan ja pohtimaan mitä ihan oikeasti haluat.

Pyri tiedostamaan, teetkö valintoja intuition vai järjen perusteella. Luota itseesi ja omaan tekemiseesi – sitä saa harjoitella yrittäjänä jatkuvasti! Hommat pitää toki tehdä hyvin, mutta uskalla tehdä vapautuneesti! Oman uskomusjärjestelmän työstäminen on tärkeää – pohdi millainen yrittäjä sinä haluat olla?

Tämä artikkeli on kirjoitettu aiemmin julkaistun videohaastattelun pohjalta.

Liiketoimintavalmentaja Andy Hopi

Muutokseni käynnistyi vuonna 2006 ja parissa vuodessa toteutin hullunrohkean unelmani omasta yrityksestä ja yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta. Valmentajana olen toiminut jo yli 15 vuotta ja nykyään olen erikoistunut auttamaan omaa liiketoimintaansa aloittavia sekä sitä kehittäviä ihmisiä.


E-KIRJA!

Unelmoinnista unelmaelämään!

Tässä lahjani sinulle. Saat e-kirjan itsellesi täysin veloituksetta!