Kotistudio videoiden kuvaamista ja podcastien äänittämistä varten

04.05.2022

Tämän artikkelin lukemalla opit, mitä tarvitset hyvälaatuisten videoiden kuvaamiseksi ja podcastien äänittämiseksi. Tavoitteena ei ole tehdä huippulaatuista jälkeä kalliilla kalustolla, vaan nimenomaan hyvälaatuista jälkeä kustannustehokkaasti. En tiedä, onko käyttämäni kotistudio siis liioiteltu termi, mutta se on kuitenkin parhaiten kuvaava termi, jonka keksin.

Nykyään älypuhelimissa on hyvät videokamerat sekä mikrofonit – ja tietokoneissakin kohtalaiset. Itsekin kuvasin ennen kotistudion rakentamista livevideot vuosia tietokoneen kameralla. Äänenlaadun parantamiseksi olin aiemmin käyttänyt puhelimeen asennettavaa ulkoista mikrofonia, joka hidasti hieman editointia erillisen ääniraidan myötä.

Tarve kotistudiolle kumpusi siitä, että teen noin kerran viikossa tekijäakatemialaisille livevideoita Zoom-sovelluksella. Lisäksi aloin vuonna 2021 julkaista useamman vuoden tauon jälkeen YouTube-videoita ja mahdollisesti alan julkaista tulevaisuudessa myös Facebook ja/tai Instagram-videoita.

Podcasteja en ole tehnyt, mutta olen julkaissut livevideoiden lisäksi myös niiden ääniraidat, joten tarvetta ilmeni myös paremmalle mikrofonille. Tärkeää oli nimenomaan se, että mikrofonin voi liittää tietokoneeseen siten, että se tallennusvaiheessa korvaa tietokoneen oman mikrofonin nopeuttaen editointia.

Audioiden kulutus on kasvanut viime vuosina paljon mm. äänikirjapalveluiden myötä ja se on tullut mediamuotona ihmisille yhä tutummaksi ja helpommin lähestyttäväksi. Monia videoita julkaistaan nykyään myös audioina ja vastaavasti esimerkiksi monet radio-ohjelmat julkaistaan myös videostriimeinä.

Julkaisin aiemmin artikkelin työpöydästäni, jonka mittojen mukaan hyvin pitkälti määräytyi kotistudioni koko, sen rakentuessa pöydän ympärille. Pohdiskelin, että tarvitsen kameran, mikrofonin, valot sekä äänenvaimennuksen, joiden lisäksi tarvetta on myös muille tarvikkeille. Alle olen listannut laitteet ja tarvikkeet, joita hankin – ja miksi.

Kamera – kotistudio toimii mainiosti ilman järjestelmäkameraakin

Halusin, että kameran saa helposti tietokoneeseen kiinni ja sitä on vaivatonta käyttää erityisesti Zoomin kanssa. Kuvalle asetin vaatimukseksi vähintään HD-laadun.

Kameran ei siis tarvitse olla järjestelmäkamera, johon saa vaihdettua erilaisia linssejä ja jonka säätöjä voi muokata monipuolisesti.

Nopeasti totesin, että tarpeeseeni paras vaihtoehto on webkamera.

Valintani kameraksi: Logitech Brio Stream 4K webkamera

Tuotekuvauksessa tästä kamerasta sanottiin, että se toimii erinomaisesti Zoomin kanssa, suoratoistaa ensiluokkaisella tarkkuudella ja mukautuu valaistusolosuhteiden mukaan.

Mikrofoni – tärkeintä, mitä kotistudio sisältää?

Videoiden äänenlaatu on jopa vieläkin tärkeämpää, kuin kuvanlaatu. On mielekkäämpää katsoa videota, jossa on hyvä ääni ja huonohko kuva, kuin videota, jossa hyvä kuva ja huonohko ääni. Parhaassa tapauksessa toki molemmat ovat laadukkaita.

Myös mikrofonin kohdalla tärkeää on, että sen saa helposti tietokoneeseen kiinni ja sitä on vaivatonta käyttää Zoomin kanssa.

Valintani mikrofoniksi: Blue Microphones Yeti USB mikrofoni

Tuotekuvauksessa kerrottiin, että tässä mikrofonissa on säätimet vahvistukselle, välittömälle mykistykselle, suuntakuvion valinnalle ja kuulokkeiden äänenvoimakkuudelle – ja että käyttäjä voi olla varma kirkkaasta ja ammattitasoisesta äänestä.

Lisäksi tuotekuvauksen yhteydessä oli hyviä vinkkejä mikrofonin käyttöä varten. Itselle tuli uutena tietona se, ettei mikrofoniin tulisi puhua suoraan, vaan siten, että se on 45 asteen kulmassa suuhun nähden.

Valot – jotta kotistudio voi olla käytössä mihin aikaan tahansa

Parhaimmillaan luonnonvalo suorastaan tulvii sisälle, mahdollistaen upean pehmeän valaistuksen. Haasteena on kuitenkin se, että valaistus vaihtelee suuresti vuoden- ja vuorokaudenajasta riippuen. Pahimmillaan inspiraation iskiessä videon kuvaaminen kärsii, kun huomio siirtyy teknisten asioiden säätämiseen.

Toki huonevaloillakin voi saada hyvää jälkeä aikaiseksi, mutta haasteina ovat niiden usein aiheuttamat terävät varjot sekä luonnonvalosta poikkeava värilämpötila. Kun huonevalot sammuttaa ja ulkovalon sulkee pois esimerkiksi tummennusverhoilla, ei videoille tule eri värilämpötiloja.

Valoille minulla oli seuraavia kriteereitä. Halusin soft box -valojen sijasta led-paneelit, jotta valot veisivät mahdollisimman vähän tilaa. Halusin myös, ettei niissä ole mitään hurinaa pitävää jäähdytysjärjestelmää. Lisäksi minulla oli toiveena, että valoissa olisi säätömahdollisuudet kirkkauteen sekä värilämpötilaan.

Valintani valaistukseen: Wistream Glow 200 LED-paneeli

Tuotekuvauksessa lukee, että led-paneelit voivat saavuttaa 1100 LUX / 1 m huippukirkkauden ja että niiden värilämpötilaa voidaan säätää 3200 K ja 5600 K välillä. Led-paneeleita voi käyttää langattomasti myös erikseen myynnissä olevan akun avulla.

Äänenvaimennus – kotistudio saa vaimennuksesta parhaimmillaan tuplahyödyn

Äänenlaatu on todella tärkeää videoissa, mutta erityisesti podcasteissa ja muissa audioissa, joissa ääni on kaikki kaikessa. Äänenvaimennus vähentää puheen kaikumista.

Akustiikkalevyjen käyttämiseen liittyy tuplahyöty. Ensisijainen tarkoitus niillä on äänenvaimennuksen kautta tuleva parannus äänenlaatuun. Lisäksi niillä on myös toissijainen tarkoitus, kun käytän niitä videoiden taustana.

Toimiva vaihtoehto olisi ollut myös, että taustalla näkyisi joku harkittu sisustus, mutta itse halusin taustan olevan neutraali, olematta kuitenkaan kokovalkoinen. Kun aloin selvittää vaihtoehtoja äänenvaimennukseen, totesin että akustiikkalevyt toimivat minulla hyvin taustana.

Monista tarjolla olleista vaihtoehdoista, seuraavassa vaihtoehdossa oli oikeastaan kaikki kohdallaan omien kriteereitteni suhteen.

Valintani akustiikkalevyiksi: aixFOAM nuppuprofiloitu akustiikkavaahtomuovi

Tilaukseen oli mahdollista vaikuttaa viiden yksityiskohdan osalta.

1. Värit

 • Antrasiitti (tummanharmaa)
 • Vaaleanharmaa
 • Vadelmanpunainen
 • Oranssi
 •  

  Oma valintani oli tummanharmaa, joka tuo mukavan kontrastin valkoisen paidan kanssa.

  2. Materiaalin paksuus

 • 3 cm
 • 4 cm
 • 6 cm
 •  

  Valitsin 4 cm:n paksuisen materiaalin. Vaimennuksen osalta olisi varmasti riittänyt 3 cm, mutta koska käytän levyjä myös taustana, uskoisin 4 cm:n materiaalin suuremman kuvion näyttävän paremmalta.

  3. Kiinnitys

 • Ilman asennustukea
 • Itseliimautuva pinnoite
 • Asennus- / ripustuskasetti ilman lisävarusteita
 • Kiinnitys- / ripustuskasetti, mukaan lukien tärinänvaimentimet
 • Asennus- / jousituskasetti kaapelisysteemillä
 • Kiinnitys- / ripustuskasetti köysijärjestelmällä
 •  

  Itse en tarvitse asennustukea, koska levyt tulevat ruuveilla ja nuppineuloilla kiinni kehikkoon sekä seinään.

  4. Palosuojaus

 • Polyether, ilman palosuojausta
 • Polyether, palonestoaineena FMVSS302
 • Polyester, ilman palosuojausta
 • Polyester, palonestoaineena UL94HF1
 •  

  Näistä vaihtoehdoista valitsin polyetherin palosuojauksella.

  5. Pakkausyksikkö

 • 8 levyä
 • 16 levyä (määräalennus)
 •  

  Yhden levyn koko on 100 cm x 50 cm. Itse tarvitsen 11 levyä (kehikon) seiniin ja 4,5 levyä kehikon kattoon, joten tarpeeni on yhteensä 15,5 levyä. Kun tilaan 16 levyä, ei ylitse jää kuin puolikas levy.

  Lattiaa varten en tarvitse levyjä, vaan lattialle voi laittaa esimerkiksi maton.

  Muut huomiot

  Valmistajan sivuilta löydät tarkemmat tuotetiedot materiaaleista, paloluokista, lämpötilankestävyydestä, UV-valonkestävyydestä, haitallisista aineista, toleranssista & absorptioarvoista.

  Ole hyvä, tässä sinulle ilmainen e-kirja

  Lataa e-kirja Unelmoinnista unelmaelämään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi!

  Telineet kameralle, mikrofonille ja valoille

  Laitteet täytyy toki myös saada asennettua sopiville paikoille.

  Kameran olisi voinut asentaa kannettavan tietokoneen näyttöön, tietokoneessa olevan kameran päälle. Halusin kuitenkin kameran olevan paremman kuvakulman takia silmien korkeudella.

  Mikrofonin mukana tuli taas pöytäteline, mutta halusin asentaa mikrofonin siten, että se on suun korkeudella, eikä vie turhaan tilaa työpöydältä.

  Sekä kameran, että mikrofonin asennus järjestyi samanlaisella telineellä. Mikrofonin sai telineeseen kiinnitettyä suoraan, kun taas kameran kiinnitin telineeseen nippusiteellä.

  Valintani telineiksi: Wistream Boom Arm 200 mikrofonin varsi

  Tuotekuvauksessa oli maininta, että johdot saa asennettua telineiden mukana tulevien johtokourujen avulla, jolloin ne ovat siististi telineillä ja työpöydällä.

  Myös valoille on olemassa niitä varten suunniteltuja telineitä, mutta löysin valoja varten rautakaupasta kiinnikkeet, joilla sain ne siististi kotistudion kehikkoon. Näin valotelineet eivät vie tilaa lattialta.

  Kehikko

  Halusin asentaa akustiikkalevyt oikealle, vasemmalle, eteen, taakse ja ylös. Takana ja vasemmalla olevat levyt asensin suoraan seinään. Muille suunnille asennettavia levyjä varten täytyi rakentaa puukehikko, joka onnistui kätevästi rautakaupasta löytyvästä ”kakkoskakkosesta”.

  Kaapelit kameralle ja mikrofonille

  Kameran sekä mikrofonin kanssa tuli kaapelit, mutta ne eivät sopineet tietokoneeseen. En halunnut käyttää adaptereita, joten hankin kaapelit, jotka sai liitettyä USB-C-liittimillä suoraan tietokoneeseen.

  Tärkein kriteeri USB-C-yhteensopivien kaapeleiden valinnassa oli niiden siirtonopeus. En myöskään halunnut suotta hankkia liian pitkiä kaapeleita, joten metrin mittaiset kaapelit riittivät mainiosti.

  Mikrofonin kaapelin siirtonopeus on 480 Mb/s, kun taas kameran kaapelin USB 3.1 Gen2 – mahdollistaa jopa 10 Gb/s siirtonopeuden. Kameran kaapeli tukee myös 4K-resoluutiota.

  Valintani kameran kaapeliksi: Targus USB-C – USB-C 3.1 Gen2 (100W) -kaapeli, 1m

  Valintani mikrofonin kaapeliksi: DeLOCK 1.0 m USB Type-C – USB 2.0 mini-B uros -kaapeli

  Kehitysideat – miten tehdä kotistudio vieläkin paremmaksi?

  Olen nyt hankkinut led-paneeleita 2 kpl, jotka on sijoitettu molemmin puolin etu- ja yläviistoon. Jos tarvetta ilmenee, saatan hankkia vielä yhden paneelin, jonka sijoitan itseni taakse valaisemaan taustalla olevaa akustiikkalevyä.

  Pohdiskelin myös mikrofonin puhkusuojan hankintaa, jota en ainakaan vielä ole päätynyt hankkimaan, sillä en ole varma sen tuomasta lisähyödystä rauhallisen puheäänen parantamiseksi.

  Idea puhkusuojaksi: Thronmax P1 pop-suodatin

  Zoomilla tehtävät livestriimaukset on helppoa tallentaa suoraan Zoomin kautta. YouTubeen kuvaamieni videoihin tallennukseen olen käyttänyt QuickTime Player -sovellusta ja editointiin iMovie-sovellusta.

  Molemmat edellä mainitut sovellukset ovat aikanaan tulleet tietokoneen mukana ja iMoviesta saa mp4-videotiedostojen lisäksi ääniraidat mp3-tiedostoina. Tallennusta ja editointia varten on toki olemassa myös parempia sovelluksia, joita mahdollisesti otan käyttöön jossain vaiheessa, mutta toistaiseksi nämä sovellukset ovat riittäneet mainiosti.

  P.S. Jos haluat ilmaisen e-kirjan, klikkaa tästä!

  Liiketoimintavalmentaja Andy Hopi

  Muutokseni käynnistyi vuonna 2006 ja parissa vuodessa toteutin hullunrohkean unelmani omasta yrityksestä ja yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta. Valmentajana olen toiminut jo yli 15 vuotta ja nykyään olen erikoistunut auttamaan omaa liiketoimintaansa aloittavia sekä sitä kehittäviä ihmisiä.


  E-KIRJA!

  Unelmoinnista unelmaelämään!

  Tässä lahjani sinulle. Saat e-kirjan itsellesi täysin veloituksetta!