Elämäntapayrittäjyys tarjoaa enemmän vaihtoehtoja omaan elämään

18.05.2022

Elämäntapayrittäjyys mahdollistaa erityisen huomion kiinnittämisen siihen, miten oma työ yhdistyy elämän muihin osa-alueisiin. Tällöin ihminen pyrkii hahmottamaan elämäänsä kokonaisuutena siten, että myös hänen työnsä, eli yrittäjyys, yhdistyy luontevasti muuhun elämään.

Elämäntapayrittäjyydestä käytetään myös englannin kielen sanasta lifestyle entrepreneurship käännettyä termiä lifestyle-yrittäjyys, joka sanatarkasti kääntyisi muotoon elämäntyyliyrittäjyys. Tässä artikkelissa en niinkään yritä määritellä millainen ihminen elämäntapayrittäjä tai lifestyle-yrittäjä on, vaan tarkastelen ennen kaikkea sitä, miten omaa elämää voi lähestyä elämäntapayrittäjyyden / elämäntyyliyrittäjyyden kautta.

Miten hahmottaa elämäntapayrittäjyyttä?

Jotta elämäntapayrittäjyyttä olisi helpompi hahmottaa, tarkastellaan ensin perinteistä palkkatyötä.

Kun työntekijä allekirjoittaa työsopimuksen, tulevat monet asiat työnantajalta saneltuina. Asioita, joihin ei juurikaan voi itse vaikuttaa, ovat usein esimerkiksi työpaikan sijainti, työmatkat, viikoittaiset työtunnit, työpäivien määrä, työpäivien kesto, vuosittaiset lomat ja työkaverit.

Ei ole mitenkään itsestään selvää, että työpaikka sijaitsee edes omalla asuinpaikkakunnalla. Tämä voi tarkoittaa päivittäistä matkustamista tai jopa toiselle paikkakunnalle muuttoa. Puoli tuntia suuntaansa tekee 5 tuntia matkustamista viikossa ja yli 200 tuntia vuodessa.

Toisissa työpaikoissa viikkotuntimäärään voi vaikuttaa, mutta hyvin usein se on joko 37,5 tuntia tai 40 tuntia. Myöskin lomapäivien määrä tulee suoraan laista ja lomien ajankohtiinkaan ei pahimmassa tapauksessa voi vaikuttaa.

Haluan korostaa, että missään edellä mainituista asioista ei ole mitään vikaa ja palkkatyö on monille ihmisille ehdottomasti sopivin työn muoto. Otin asian käsittelyyn, jotta elämäntapayrittäjyys on helpompaa hahmottaa, ikään kuin edellä mainittujen vastakohtana.

Elämäntapayrittäjyys tarjoaa enemmän valintoja

Elämäntapayrittäjyys tarjoaa enemmän mahdollisuuksia valita, millä tavalla haluaa elää.

Missä haluat asua? Jos haluat matkustella paljon, voit suunnitella elämäsi siten, että sinulla on paikkariippumaton työ, jota voit hoitaa internetin välityksellä mistäpäin maailmaa tahansa. Jos taas paikkariippumattomuus ei sinua erityisesti kutsu, voit halutessasi hankkia kivijalkaliikkeen kotipitäjästäsi. Jos taas haluat asua kesät Suomessa ja talvet auringon lämmössä, onnistuu sekin.

Mikä on suhteesi työmatkoihin? Ovatko ne rentouttavaa omaa aikaa äänikirjoja kuunnellen vai hiusten repimistä ruuhkassa? Jos edes suurin osa töistä on mahdollista tehdä kotoa, säästää se todella paljon aikaa, energiaa ja rahaa verrattuna säännöllisiin työmatkoihin.

Mikä on tavoitteesi vuositulon osalta? Jos saavutat tavoitteesi yrittäjänä esimerkiksi 20 viikkotyötunnilla, sinun ei tarvitse työskennellä enempää, jos haluat käyttää aikaasi muuhun. Toki sinulla on mahdollisuus työskennellä enemmän, esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia kartuttaen.

Jos joskus tarvitset enemmän rahaa, esimerkiksi jotain kalliimpaa hankintaa tehdessäsi, voit työskennellä muutaman viikon tai kuukauden normaalia enemmän. Jos taas joskus tarvitset enemmän vapaa-aikaa, esimerkiksi perheenlisäyksen johdosta, voit työskennellä muutaman viikon tai kuukauden normaalia vähemmän.

Ole hyvä, tässä sinulle ilmainen e-kirja

Lataa e-kirja Unelmoinnista unelmaelämään ja olet askeleen lähempänä unelmaasi!

Elämäntapayrittäjyys haastaa avartamaan mieltä

Tässä lisää kysymyksiä, joiden avulla voit pohtia omaa arkeasi.

Miten haluat työpäivät kalenteriin sijoittaa? Jos tuo 20 viikkotyötuntia olisi tavoitteenasi ja onnistuisi, niin sopisiko sinulle paremmin 4 työtuntia 5 päivänä viikossa, 10 työtuntia 2 päivänä viikossa vai jokin ihan muu? Entä tekisitkö mieluummin joka viikko juuri tuon 20 tuntia vai tekisitkö mieluummin puoli vuotta 40 tuntia viikossa ja pitäisit puoli vuotta lomaa?

Koska haluat lomailla? Sopiiko sinulle parhaiten perinteinen kesälomareissu ja viikon talviloma, vai olisiko mukavampi nauttia Suomen kesästä ja viettää kuukauden aurinkoloma talven pimeimpään aikaan? Tai miten sinulle sopisi lyhemmät lomareissut neljännesvuosittain?

Miten haluat työpäiväsi viettää? Haluatko keskeytyksetöntä rauhaa ja hiljaisuutta luovalle työlle vai inspiroivia keskusteluja ihmisten kanssa? Sopiiko sinulle paremmin oma työtila vai haluatko päivittäin fiilistellä, että mihin kahvilaan haluat juuri tänään tietokoneen kanssa mennä?

Kenen kanssa haluat aikaasi viettää? Ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä päivittäin, vaikuttavat meihin suuresti. Palkkatyössä omaan lähipiiriin ei välttämättä voi juurikaan vaikuttaa, vaan joskus työkavereita pitää vain sietää. Elämäntapayrittäjyys mahdollistaa yhteistyön tekemisen juuri sellaisten ihmisten kanssa, joiden seurassa on hyvä olla.

Kenelle sinä haluat olla läsnä? Itselle merkityksellinen asia omassa elämäntavassani on mahdollisuus valita, koska ja miten olen tavoitettavissa. Olen selkeästi eriyttänyt työajan ja vapaa-ajan. Kun olen perheen kanssa, haluan olla läsnä heille ja tällöin kaikki sosiaalisen median sovellukseni ovat suljettuina.

Otin tähän artikkeliin käsittelyyn vain muutamia esimerkkejä mielesi avartamiseksi. Esimerkkien avulla haluan havainnollistaa, että sinulla on mahdollisuus valita, millaiseksi haluat oman elämäsi muovata! Tämä voi onnistua toki myös palkkatyössä, mutta yrittäjyys tarjoaa siihen yleensä paremmat mahdollisuudet.

P.S. Jos haluat ilmaisen e-kirjan, klikkaa tästä!

Liiketoimintavalmentaja Andy Hopi

Muutokseni käynnistyi vuonna 2006 ja parissa vuodessa toteutin hullunrohkean unelmani omasta yrityksestä ja yrittäjyyteen liittyvästä vapaudesta. Valmentajana olen toiminut jo yli 15 vuotta ja nykyään olen erikoistunut auttamaan omaa liiketoimintaansa aloittavia sekä sitä kehittäviä ihmisiä.


E-KIRJA!

Unelmoinnista unelmaelämään!

Tässä lahjani sinulle. Saat e-kirjan itsellesi täysin veloituksetta!